HOME ABOUT US KUNG FU WUSHU TAI CHI TRAINING GALLERY CONTACT
© Wushu Albania 2011

San Shou

 

San shou, Sanda apo Kickboxi Kinez është një metodë moderne luftimi e ndikuar nga Kung Fu-ja tradicionale, metodat e mundjes të quajtura Shuai Chiao dhe teknika të tjera kapjesh si Qin Na. Ajo përfshin aspektin luftarak në disiplinën e Wushu-. Sanda duket në paraqitje si Kickboxing ose Muay Thai, por përfshin edhe teknika kapjesh, hedhjesh dhe fshesa.

San shou (散; fjalë për fjalë "dorë e lirë") ose San da (散; fjalë për fjalë "luftim i lirë") është një luftim dorë me dorë , sistem vet-mbrojtjeje, dhe  sport luftimi. Nuk shihet si një stil më vete, por më shumë konsiderohet si një nga dy komponentët e e disiplinës së Wushu- (taolu dhe sanshou) dhe në Artet Marciale Kineze në përgjithësi (Kung Fu/Wushu) dhe kryhet shpesh përkrah stërvitjes taolu.
Si një sistem i luftimi i afërt, Sanshou përfshin da (grushte), ti (goditje me kembe), shuai (kapje), dhe na (hedhje, kyçje, nbytje). San Shou është një sport burrëror luftimi, i cili lejon rrëzime poshtë por nuk lejon luftim në tokë. Për arsye të regullave në ndeshje, disa nga teknikat e vetë-mbrojtjes që praktikohen në San Shou, të tilla si goditje me bërryl, mbytjet dhe kyçjet e gjymtyrëve, nuk janë të lejuara. Kur kompeticioni mbahet në një platformë të ngritur që quhet Lei Tai, ndodh të mundesh kundërshtarin duke e lëvizur atë (duke e hedhur, goditur, ose shtyrë) atë jashtë zonës së konkurimit. Luftëtarët janë të lejuar të kapen vetëm për disa sekonda. Nëse kapja nuk prishet nga ata, dhe asnjë nuk pason në hedhjen e kundërshtarit brenda kohës së kufizuar, arbitri do ta prishë vet atë.
Në SHBA, kompeticionet mbahen ose në Ringun e boksit ose në platformën e ngritur Lei Tai. Luftëtarët amatorë veshin veshje mbrojtëse. " Sanshou Amatore" lejon goditje me këmbë, grushte dhe hedhje. Nëse setit të regullave i referohet si "San Da", gjunjë në trup janë gjithashtu të lejuara.

Një kompeticion që mbahet në Kinë i quajtur "King of Sanda", zhvillohet në një Ring të ngjajshëm me një Ring boksi në dizenjim por më të madh në dimension. Si profesioniste, ata nuk veshin veshje mbrojtëse përveç dorezave, kup, dhe mbrojtëses së dhëmbëve dhe janë të lejuar të përdorin goditje me gju (duke përfshirë edhe në kokë) si dhe goditje me këmbë, grusht dhe hedhje.
Disa luftëtarë të Sanshou kanë marrë pjesë në turne të tilla si K-1 dhe Shoot boxing. Ata kanë pasur disa shkallë të suksesit, sidomos në Shoot bokxing, i cili është shumë i ngjajshëm me Sanshou.

Për shkak të rregullave në kompeticionet kickboxing, luftëtarët San shou u nënshtrohen më shumë kufizime se zakonisht.

Gjithashtu kompetitorë të njohur që qarkullojne në Kine në kompeticione si Mixed Martial Arts, Kampionati i Art of War Fighting vijnë në mënyrë dominante nga një bakgraund  wushu.